БОНДИНГ, ЩО Е ТО?

Композитните възстановявания ( Бондинг) са едни от най прецизните манипулации в стоматологията. Използват се за да се възстановят дефекти върху зъбите, цвят, форма, остра или хронична травма или кариес. Когато става дума за предните зъби Бондингът е най щадящия избор на лечение защото зъбните тъкани се запазват повече, от колкото при фасети или коронки.

Едно възстановяване може да е единично или комплексно. За разлика от бондинг при зъб в задния участък, когато се работи върху предните зъби в помощ на лечението идва дигиталният анализ на усмивката – Smile Design. Стоматологът, който изработва и използва за лечение Smile Design трябва да е добре запознат с анатомичните особености на дадения човек – като размера и формата на зъб спрямо останалите, венечни контури според границата на горната устна, инзизални ръбове ( ръбовете на резците ) според границата на долната устна, позицията на зъбната редица и централната линия на лицето. Дигиталният анализ започва с фотозаснемане и кратко интервю на пациента. Посредством по горе споменатите анатомични параметри и с помощта на специална програма се изработва Smile Design. По този начин пациента има възможността в реално време да види крайния резултат преди стартиране на лечението. Това спомага за изграждане на доверие между лекар и пациент.

Бондингът е мини инвазивен метод, който в себе си съчетава изкуството и науката в стоматологията. Чрез него пациента получава мечтаната усмивка в рамките на няколко посещения. Този метод на лечение е по икономически изгоден спрямо инвазивните такива в стоматологията – фасети и коронки.

Вижте още на www.salievdentalcare.com или запазете час на

https://superdoc.bg/lekar/d-r-nikos-stamulis-6035

Klaudia Bonding